büyük
ustaların
küçük sırrı
susam
susamın hikayesi
susamın eleme işlemi
susamın renk ayrılması işlemi
SUSAM 'IN HİKAYESİ
SUSAM HAKKINDA
Susam çok narin bir bitkidir. Üretimi sıcak iklim, titizlik ve sabır gerektirir. İç piyasa ihtiyacı olan susam 1980 yılına kadar ülkemizde üretiliyordu. Günümüzde ise endüstriyel tarım yöntemleri elle hasadı zorlaştırmıştır. Her geçen gün saf ve doğal besinlere olan talep artmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde üretilen susam yeterli gelmediği için ihtiyacımızı ithalat yöntemiyle karşılamaktayız.
AFRİKA
Bu kıtanın iklimi susam üretimi için oldukça elverişlidir. Müşterilerimize kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı susamı sunabilmek için susam üretilen tüm ülkelerdeki rekolte, kalite ve hasat tarihleri ekibimiz tarafından yakından izlenmektedir.
Alımı yapılacak susamların gerekli kontrol ve analizleri hassas biçimde tamamlanır. Özenle seçilerek onay almış ürünlerin satın alması yapılır. Yine de her parti susam son bir kez daha antrepolarda bekletilirken tekrar kontrolden geçer.
Susam artık BULAYHAN depolarına alınabilir.
SUSAM 'IN ELEME İŞLEMİ
Bu işlem modern teknolojinin gerektirdiği özel olarak geliştirilen eleme makinalarında yapılmaktadır. Çünkü burası en iyilerin yeridir.
Elemeden geçen susam taneleri 3-4 saat bekleyecekleri ıslatma havuzuna alınırlar. Daha sonra suyu çekilir ve 8 saat daha bekletilirler.
Sabırlı bekleyiş sonrası kabuk ayırma işlemi yapılır. Ancak soyulan kabuk ve taneleri hala bir aradadır.
Susam taneleri tuzlu su havuzlarına alınır. Tuzlu su havuzlarına alınan susamın kabukları havuz dibine çöker, susam taneleri ise su üzerinde kalır. Yıllarca her türlü hava şartlarına karşı koruma yeteneğine sahip olan kabuğundan ayrılan susam, tekrar tekrar tuzlu su havuzlarında işleme tabi tutulur. Tekrarlanan bu işlemin sonunda zayıf taneler ve standart dışı olanlar elenir.
Kabuklarından ayrılan susam taneleri tuzundan arındırmak için saf su ile yıkanır. Bu işlem aynı zamanda dezenfekte işlemidir.
Kavrulma aşamasına geçmeden önceki son durak santrifüj işlemidir. Bu sayede susamın fazla nemi alınır.
SUSAMIN ATEŞLE İMTİHANI; KAVURMA
Bu işlemin bir kriteri ve standardı yoktur.
Burada BULAYHAN ‘ın yıllara dayanan tecrübe ve ustalığı devreye girer. Bu ince, narin, küçük susam tanelerini yakmadan, tam da gerektirdiği kadar kavurmak epey maharet isteyen bir işlemdir. Yaklaşık 2 saat pişen susama gerektiği anda verilen şerbet susamın cinsini belirler.
Bu işlem susamın PASTALIK, SİMİTLİK, TAHİNLİK ve BİSKÜVİLİK olarak ayrılmasını sağlamaktadır.
Kıvama gelen susamlar artık bir an önce soğutulmalıdır. Soğutma işlemi de yine sabır ve ustalık gerektiren bir işlemdir. Susamlar soğuduktan sonra sırada renk ayırma işlemi var.
SUSAMLARIN RENK AYIRMA İŞLEMİ
Soğutma ve son eleme işleminden geçen susam AVRUPA STANDARTLARI ‘na uygun hale gelmesi için renk ayrımı cihazından geçirilir.
Profesyonel bir işlem olan bu aşama da renk olarak farklılık gösteren susamlar diğerlerinden ayrılır.
Artık Afrika ‘nın göz nuru susam BULAYHAN markasını haketmiştir.
PASTALIK, SİMİTLİK ve BİSKÜVİLİK olarak ayrılan susamlar başta ANKARA SİMİDİ olmak üzere birçok unlu mamülle buluşmak üzere depolama ve sevkiyat için ambalajlanır. Tahinlik susamın macerası ise devam etmektedir.

PASTALIK
SUSAM

SİMİTLİK
SUSAM

BİSKÜVİLİK
SUSAM

TAHİNLİK
SUSAM
LEZZETE LEZZET KATAN SIR: TAHİN
Uzun yolculuğun sonunda taş değirmenlerde ezilen susam artık sıvı bir hal almıştır.
İnce pınar gibi akan bu sıvının adı ise artık TAHİN ‘dir.
Susam tüm özünü vermiş, ipek böceğinin kelebeğe dönüşmesi gibi tahin olmuştur.
GELENEKSEL BULAYHAN TAHİN HELVASI
Ekmeğinizin katığı, sofralarınızın tatlısıdır tahin helvası.
Yarım asırdan fazla bir zamandır; siz değerli Ankara esnafımızın desteği ve güveni ile BULAYHAN, bir Türkiye markası olmuştur.
Siirt ‘ten İstanbul ‘a, Antalya ‘dan Samsun ‘a kadar ismen ve istenir hale gelmiş bulunmaktayız.
Günümüz teknolojisiyle üretilen ürünlerimiz, ülkemizin yanı sıra artık Avrupa ‘da tüketici ile buluşmaktadır.
Özellikle susamımız ANKARA SİMİDİ İÇİN, AKARA SUSAMI GEREKLİDİR sloganıyla yurtdışında da büyük rağbet görmektedir.
Bizim bugünlere gelmemize vesile olan siz değerli yol arkadaşlarımıza minnetlerimizi sunarız.